YLEISTIETOA PISTIÄISISTÄ

Ampiainen

Ampiainen kuuluu pistiäisheimoon. Suomessa on noin 40 ampiaislajia ja niistä 12 muodostavat ampiaisyhdyskuntia, kun taas muut elävät yksittäisinä erakkoina. Keväällä suojaisessa kolossa talvehtinut ampiaiskuningatar aloittaa paperimaisen pesän rakentamisen johonkin suojaiseen paikkaan esimerkiksi ulkokattojen alle. Kevään aikana yhdyskunnasta kehittyy jopa tuhansien yksilöiden pesä.  Ampiaiset ovat lihansyöjiä.  Siinä mielessä ne ovat myös hyödyllisiä, koska ne noukkivat toukilleen pihan tuhohyönteisiä ravinnoksi.  Mutta jos ampiaiset ovat sopimattomassa paikassa vaikka vaikeuttamassa kulkemista, ne on poistettava.

Kimalainen

Talvehtinut kimalaiskuningatar herää keväällä etsimään sopivaa pesäkoloa, johon se rakentaa pyöreitä kennoja ja kasvattaa ensimmäisen jälkeläissukupolven. Kimalaiset ovat erittäin arvokkaita luonnon pölyttäjiä. Tästä syystä kimalaispesät kannattaa jättää rauhaan, jos niistä ei ole suurempaa haittaa.

Mehiläinen

Mehiläinen on yhdyskuntaeläin, jonka pesässä on talvellakin vähintään 10 000 yksilöä. Ne rakentavat mehiläisvahasta kennoston. Kesän edetessä osa mehiläispesän asukeista lähtee vanhan kuningattaren kanssa etsimään uutta pesäpaikkaa. Tätä sanotaan mehiläisten parveiluksi. Mehiläisparvi saattaa ilmestyä puun oksaan tai vastaavaan paikkaan, josta se jatkaa matkaansa löydettyään sopivan pesäpaikan. Valitettavasti se voi olla myös savupiippu tai seinän väli. Tästä syystä mehiläisparvesta pitää ilmoittaa heti kun sen on havainnut.

Ensiapu pistoksiin


Jos saat pistoksen,levitä nokare hunajaa pistoskohtaan niin kipu hellittää ja pistoskohta paranee nopeasti. Uusi toimenpide seuraavana päivänä, mikäli vielä oireita esiintyy.  

Jos pistoskohdan turvotuksen ja kivun lisäksi tunnet muita oireita kuten ihon voimakasta kutinaa, käy terveyskeskuksessa näyttämässä pistoskohtaa.  Jos pistos on huulissasi, suussasi tai kurkussasi, kiirehdi heti lähimpään sairaalaan, koska turvotus voi tukkia hengityksen.

Ota yhteyttä

0500 208 613